Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οδηγούνται να δικαστούν δεκατέσσερα πρόσωπα για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, όπως έκρινε αμετάκλητα βούλευμα του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, η ποινική εξέλιξη του σκανδάλου που προκάλεσε αναταραχή στην πολιτική ζωή της χώρας το 2008 είναι απαλλαγμένη από πολιτική "οσμή" καθώς κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν πρόκειται να λογοδοτήσει για το ξεπούλημα περιοχών - φιλέτων της δημόσιας περιουσίας στο μοναστήρι.
Ο Άρειος Πάγος ουσιαστικά επικύρωσε το υπ' αριθμόν 2000/2013 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών κρίνοντας ότι έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία και δεν πάσχει από ελλείψεις, αντιφάσεις και λογικά σφάλματα. Έτσι λοιπόν θα παραπεμφθούν σε δίκη με κακουργηματικές κατηγορίες ο ηγούμενος της Μονής Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη (σ.σ.: σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη), οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος. Επίσης έχουν παραπεμφθεί ο πρώην γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη.
Το εδώλιο επίσης θα μοιραστούν πρώην και νυν στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρος ΝΣΚ Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και τα μέλη του Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος. Με το ίδιο βούλευμα είχε απαλλαγεί ο Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση είναι ηθική και φυσική αυτουργία σε πράξεις απιστίας και ψευδείς βεβαιώσεις σχετικά με τις ανταλλαγές ακινήτων και συγκεκριμένα της λίμνης Βιστωνίδας και παρόχθιες εκτάσεις με άλλα ακίνητα - φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου έχει απασχολήσει δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής (2008 και 2010) και μια προανακριτική (2011).